divendres, 24 de març del 2017

LA NATURALESA, LAND ART



Els sentiments i les emocions que se'ns generen dia a dia són la base i el motor de qualsevol aprenentatge de la vida. Des de l'escola obrim portes per establir relacions amb el món i aconseguir que aquestes emocions esdevinguin coneixements forts amb significat, viscuts de manera vivencial.

L'entorn de l'escola és un espai més del Vinyet, forma part d'ell, per aquest motiu aprofitem les possibilitats que se'ns deriven per tal de proporcionar moments per observar, percebre,  gaudir, apreciar, descobrir, interactuar, experimentar i captar la naturalesa. Exploracions sensorials viscudes que generen nous aprenentatges amb sentit i significat. Sortim per estimular els nostres sentits i enriquir-nos dels beneficis que ens aporta el contacte amb la natura. De manera que, organitzem i vivim espais exteriors com un espai més.

Tant és així que farà dos mesos els mitjans vàrem fer una petita sortida als voltants de l'escola, durant l'espai d'art. Amb ella vam experimentar els beneficis del joc a la natura i conèixer  una mica més sobre el "Land art".

Aquest contacte amb la natura ens permet interactuar i jugar amb elements naturals del nostre hàbitat, establir relacions sobre les transformacions del medi, desenvolupar les nostres habilitats, sentir-nos lliures, prendre consciència del nostre propi cos, valorar riscos, fomentar l'autonomia, l'autoregulació i l'autodescobriment i a activar la imaginació a través de l'experimentació i el joc. A més a més, es treballen habilitats motores i cognitives, de coordinació, d'equilibri i d'agilitat que ajuden a millor les habilitats de pensament crític i l'adquisició de valors.
A la vegada, la natura ens permet crear un espai de joc ideal on la naturalesa és el propi joc gràcies a la varietat d'estímuls, estimular la diversitat de joc contribueix en el desenvolupament.

A l'entorn trobem elements naturals que ens poden ajudar a introduir el coneixement sobre un corrent conegut amb el nom de "Land art" o "L'art de la terra" dins del marc de l'art contemporani. Per tal de treballar obres efímeres amb elements de la natura del nostre propi entorn. I així va ser, vam divertir-nos experimentant amb tot el que trobàvem. 






Aquest moviment es va iniciar entre els anys 60 i 70, basant-se a fer obres o escultures momentànies i fugaces amb materials naturals que es troben en el lloc escollit. Un lloc amb una singularitat especial o no (la meva obra farà que aquell lloc sigui especial). Els materials utilitzats poden ser diversos: pedres, pinyes, escorça, branques, fulles, flors, pètals, roques, sorra, fang, pals, gel.... Alguns artistes han incorporat teles, metalls, llanes i pintura naturals en les seves obres. Fomentem la imaginació, la creativitat i la percepció. Una combinació d'aire fresc amb un aprenentatge d'exploració i diversió. Una exploració sensorial que ens ajuda a estudiar els materials que utilitzem i l'hàbitat on som. 






El procés que podríem seguir per fer obres Land Art seria el següent: explorar el lloc on et trobes, buscar material divers, escollir un lloc per seure, estudiar les coses que s'han recopilat i pensar quina relació o connexió es pots establir entre elles, decidir que es vol fer deixant volar la imaginació, posar-se a fer-ho! Gaudir del que un mateix ha fet! I finalment realitzar una foto de la teva obra, la qual pertany a la natura i al paisatge escollit, ella mateixa amb el temps la farà desaparèixer.  
La intencionalitat d'aquest moviment es centre en atraure l'observador transformant un paisatge on el suport és el mateix paisatge, les obres d'art creades són de tothom i del mateix entorn. "La natura ens ajuda a transformar-la i ella mateixa ho fa desaparèixer". 






El Land Art es pot fer a qualsevol lloc! Busca i explora el teu lloc preferint, en ell trobaràs tot el que necessites.  La natura ens aporta una infinitat d'activitats que podem fer sols o amb família, ens ajuda a desconnectar, a connectar amb un mateix, a valorar els petits moments i saber escoltar. Prenent-nos les coses en calma on el temps, es pren el seu temps.... 

Quina és la vostra pròxima sortida a la natura?












 



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

UN DIA A DIA A PETITS

AGENDA

LA REVISTA